Hoogbegaafd leren
Alle hoogbegaafde kinderen en jongeren leren en denken vanuit verschillende invalshoeken, zijn daarin soms snel, soms traag, maar vaak echt anders dan veel van hun leeftijdgenoten. Het leren kan – als de voorwaarden aanwezig zijn – prima verlopen, maar loopt meestal moeilijker als de juiste voorwaarden en aanpak ontbreken. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven, als de lessen niet aansluiten bij jouw manier van denken en doen. Soms ervaar je dat je anders denkt en voelt dan de meeste leerlingen om je heen. rest van de klas. Samenwerken is dan niet altijd makkelijk.
Verbinden met dat wat je doet of met wie je het doet kost soms flink wat energie. Een aangepast onderwijs- en ontwikkelaanbod is dan meestal zeer welkom en vaak noodzakelijk.
Alle medewerkers van de HB Kamer kijken en luisteren goed en maken samen wat voor jou(w) zoon of dochter een passend ontwikkel en- of leerplan op maat inhoudt. Dat plan stellen we bij als het nodig of nuttig is. Deleerling levert daar zelf belangrijke input voor en is mede verantwoordelijk voor het eigen leerpad.
We dagen je uit in de volle breedte te ontdekken wat bij je past, wat je nodig hebt en kijken samen naar de mogelijkheden en kansen, zodat je niet alleen cognitief, maar ook creatief, sociaal en emotioneel kunt groeien. Soms is het daarvoor handig te starten met dat wat jou interesseert of te maken heeft met je persoonlijk welzijn en richten we ons minder op de schoolse vakken.

Herken je hier iets van?
Hoogbegaafde kinderen en jongeren…
- zijn vaak alert en vol energie, zijn gevoelig en intens in zintuigen en emoties.
- zijn soms zeer beweeglijk, hebben een grote honger naar kennis.
- zijn al vroeg gericht op volwassenen, zijn gevoelig en houden rekening met de omgeving.
- kunnen focus leggen en de juiste vragen stellen, maken snelle (en soms vroege) sprongen in hun ontwikkeling (praten, lopen, zindelijkheid, etc.).
- kunnen verbanden leggen en zijn vaak pro-actief en creatief.
Maar zijn soms ook…
- eigenwijs en mogelijke onderpresteerders.
- zeer goede aanpassers, lekker voelen in de comfortzone.
- onderduikend en niet willen opvallen.
- uitdagend en / of zeer kritisch naar zichzelf en anderen.
- succesvol of zelfstandig.
Er is op internet veel informatie te vinden over meer- en hoogbegaafdheid. Daarbij gaat het niet alleen over de cognitieve vaardigheden, maar ook over persoonlijkheidskenmerken en omgevingsfactoren. Hoe de talenten van een (hoogbegaafd) kind of jongere tot uiting komen en hoe het leren verloopt is afhankelijke van deze factoren, de kansen die iemand krijgt en de wijze waarop hij of zij zichzelf kan en mag ontwikkelen.
Meer informatie vind je bijvoorbeeld
in:
– De hoogbegaafdheid survivalgids van Tessa Kieboom en Danielle Verheye
– Hartstikke hoogbegaafd van Loes van der List en Floor Raaijmakers
– Hoogbegaafd, nou en? Theorie en werkboek van Wendy Lammers van Toorenburg
op:
– www.sanyu-onderwijs.nl
– www.allesvoorhoogbegaafdheid.nl
– www.ieku.nl
– www.helpmijnkindishoogbegaafd.nl
en natuurlijk in gesprek met alle ervaren HB specialisten uit ons netwerk!